Vandaag vond het symposium ten ere van het 200 jaar bestaan van De Gruyter Fabriek plaats. Onder andere staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de burgemeester van ‘s-Hertogenbosch Jack Mikkers waren tijdens deze bijzondere ochtend aanwezig.  Het thema betrof de herbestemming van industrieel erfgoed. De Gruyter Fabriek, ooit een kruideniers- en supermarktketen, biedt nu huisvesting aan meer dan 185 ondernemingen. Burgemeester Mikkers: ”De Gruyter Fabriek is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed met een nieuwe bestemming, het is een van de mooiste en grootste herontwikkelingsprojecten van ons land.”

Het programma begon met een korte rondleiding door het pand, gegeven door gidsen van de Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch. Zij werden vergezeld door Maurice Horsten directeur N.V. BIM en Maarten de Gruyter nazaat van de kruideniersfamilie. Daarna begon het symposium waar verschillende stellingen besproken werden zoals: “Industrieel erfgoed zoals bij de Gruyter Fabriek kan alleen door overheden op een dusdanig hoogwaardige manier worden herontwikkeld” en “Marktpartijen moeten een vast percentage van hun winst afstaan aan een erfgoedfonds.” Als afsluiting werd er een lunch geserveerd in een van de binnentuinen.

 

 

 

 

 

 

 

PERSBERICHT:

Samenwerking noodzakelijk bij herontwikkeling industrieel vastgoed

De Gruyter Fabriek toonbeeld van eigentijds vastgoedbeheer

 

’s-Hertogenbosch, 20 juni 2018 – Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties roept overheden en bedrijfsleven op om samen industrieel vastgoed te herontwikkelen. Hij deed dit woensdag op het symposium ‘200 jaar De Gruyter’ in ‘s-Hertogenbosch.

“Industrieel erfgoed verdient het om behouden te blijven én om een nieuwe bestemming te krijgen”, aldus Knops, die als staatssecretaris onder meer verantwoordelijk is voor het Rijksvastgoedbedrijf. Zijn oproep vond direct gehoor bij Duncan Stutterheim, oprichter van ID&T en mede-eigenaar van de A’DAM Toren en de Westergasfabriek in Amsterdam. “Het karakter van industrieel erfgoed is zeer belangrijk voor gebouwen, het geeft een gebouw een gevoel dat niet na te bouwen is”, aldus Stutterheim. “De sfeer in dat soort gebouwen maakt dat bezoekers en medewerkers zich er sneller mee verbonden voelen.”

200 jaar De Gruyter
Deze maand is het 200 jaar geleden dat de firma P. de Gruyter & Zn. werd opgericht, een kruideniers- en supermarktketen die in de vorige eeuw marktleider was en het winkelstraatbeeld domineerde. Ter ere van dit jubileum hebben de N.V. Bossche Investerings Maatschappij (BIM) en vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter aangegrepen om de bijzondere De Gruyter Fabriek in ’s-Hertogenbosch onder de aandacht te brengen als toonbeeld van het herontwikkelen van industrieel erfgoed.

“De meer dan 185 ondernemingen die in De Gruyter Fabriek gevestigd zijn voelen zich allen De Gruyter”, aldus Maurice Horsten, directeur van BIM, de eigenaar van de fabriek. “We hebben een bezettingsgraad van 100 procent en een wachtlijst voor ondernemers die lid willen worden van de community die de fabriek nu is. Als publieke investeringsmaatschappij combineren wij monumentale renovaties met actief community management. Deze combinatie is onze ogen de sleutel tot succes.”

Goede gebouw op de juiste plek
Maarten de Gruyter, nazaat van de kruideniersfamilie en directeur van Boelens de Gruyter sluit zich hierbij aan. “De Gruyter Fabriek is één van de bedrijvenhotspots van Den Bosch. Blijkbaar heeft mijn familie destijds gekozen voor het goede gebouw op de juiste plek. Anno 2018 is het nog altijd zéér gewild.”

Knops: “Het is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed dat een nieuwe bestemming heeft gekregen. Creatieve en innovatieve ondernemers en kunstenaars hebben hier onderdak gevonden, waarmee het een toonbeeld is van eigentijds vastgoedbeheer. In Den Bosch staat één van de mooiste en grootste herontwikkelingsprojecten van ons land.”

Over Boelens de Gruyter
Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter is specialist in binnenstedelijke herontwikkeling. Boelens de Gruyter vindt het een uitdaging om bestaande gebouwen te transformeren om ze een duurzame nieuwe toekomst te geven. Maar ook om bestaande binnenstedelijke gebieden te herontwikkelen tot een compleet nieuwe bestemming. Voorbeelden zijn de succesvolle transformaties van de Parooltoren en Trouwgebouw aan de Amsterdamse Wibautstraat. Maar ook de herontwikkelingen van de voormalige KPN-gebouwen in Den Bosch en Venlo naar respectievelijk nieuwe woon-/werk- en museum-/werk-bestemmingen. Boelens de Gruyter is ook partner in de transformatie van de Kanaalzone in Utrecht waar bedrijfsterreinen de komende jaren worden herontwikkeld tot de nieuwe groene stadswijk Merwede.