Zo’n zes jaar geleden was de Jamfabriek de eerste community binnen BIM die huisvesting bood aan het CodeSharp van oprichters Bram Ploem en Jouke Mandemaker. Toen de Jamfabriek meer werd toegespitst op de food- en agrosector verhuisden ze naar de Grenco (het eerste gebouw naast de Grasso), waar ze al snel uit hun jasje groeiden en besloten te verhuizen naar De Gruyter Fabriek. Trouwe aanhangers van de BIM-community, zou je ze dus best wel kunnen noemen. Wij spreken vandaag met Bram Ploem, medeoprichter en Director of Business van CodeSharp, over de start en ontwikkeling van zijn bedrijf, over de tegenslagen en successen op zijn pad en over de invloed die zijn privéleven heeft gehad op zijn visie op ondernemen.
Wat acht jaar geleden op een zolderkamer begon is nu een platform met vele softwareproducten, een team van twaalf enthousiaste medewerkers en een hele schare aan mooie klanten.
Bram Ploem (47), getrouwd, drie kinderen, is een echte Bosschenaar, woonachtig in Rosmalen. Heeft een muzieksmaak die zo uiteenlopend is als de opsomming van Coldplay, Metallica, Frans Bauer en DJ Paul Elstak. “De playlist op kantoor gaat alle kanten op.” Verder is hij eigenlijk heel z’n leven al actief als IT-consultant en daar liep hij al vaker tegen software aan die “niet zo best” was. Hij dacht en vond dat dat beter moest kunnen –de uiteindelijke basis voor zijn ondernemerschap. Hij begon toen op zijn zolderkamer met programmeren, waarna hij op een bepaald moment contact zocht met Jouke Mandemaker, toentertijd nog een jong programmeertalent van in de 20. Samen richtten ze CodeSharp op. Nu, een kleine acht jaar later, met een platform met vele softwareproducten, een team van twaalf enthousiaste medewerkers én een hele schare aan mooie klanten, is CodeSharp het bewijs dat Brabantse gezelligheid en softwareontwikkeling erg goed samengaan
Waar staat Bram iedere dag voor op? In de figuurlijke zin staat hij iedere dag weer op voor zijn gezin in de privésfeer en zijn bedrijf als het op zakelijke motivatie aankomt. In de letterlijke zin zorgt zijn meervoudig gehandicapte zoon Stan, de middelste van zijn drie kinderen, dat de dag voor hem en zijn vrouw iedere dag tussen half 7 en 7 begint. De luchtigheid waarmee Bram praat verdwijnt niet als hij over zijn zoon praat, al heeft het zijn leven, naast verrijkt, zeker ook veranderd. Zo ook zijn kijk op het leven en op ondernemen. Bijvoorbeeld als het aankomt op het relativeren van bepaalde dingen: “Bijvoorbeeld als een klant vervelend is of als een project niet helemaal goed loopt. Op een bepaalde, gezonde manier maak ik me daar nog steeds druk om, maar dat is wel veranderd. Het grijpt me minder aan.”
Wat heeft zijn meervoudig gehandicapte zoon nog meer voor invloed? “Het heeft een bepaalde zorgtaak en kan veel energie vragen. Een nacht amper slapen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je overdag minder energie overhoudt om in de onderneming te stoppen. Dat kan soms lastig zijn, maar het is nu eenmaal hoe het is. Het is dan juist fijn dat je een eigen onderneming hebt, omdat je dan vrijer bent om je energie te verdelen. Gelukkig heb ik fijne compagnons waardoor die balans ook goed is.”
De over-ons-pagina op de website van CodeSharp is er een die voor iemand die er verstand van heeft waarschijnlijk boekdelen spreekt. Iets met enterprise-omgevingen, features, agile werkmethodiek en applicaties die in de microservices architectuur in de Azure cloud draaien. Een leek vindt het waarschijnlijk moeilijker te behappen, dus legt Bram het nog eens aan simpel uit: “Wij maken standaard software voor veelal grote bedrijven en bieden daar ondersteuning aan.”
Als we vragen naar de grootste successen van CodeSharp, dan is er één ijkpunt in het begin van het bestaan en één op het eind: “We hadden een product bedacht en daar een eerste versie van gemaakt die nog niet klaar was, maar haalden er wel een groot bedrijf als klant op binnen. Puur vanuit de persoonlijke relatie en het vertrouwen. Dat was een groot succes. Als ik een recenter succes moet noemen is het toch het leuke team van tevreden werknemers en de fijne sfeer die er hier heerst.”
Dat laatste speelt ook een rol in het vinden van medewerkers. Ook al ondervinden veel bedrijven de last van een krappe arbeidsmarkt, moeite met het vinden van medewerkers heeft CodeSharp niet echt volgens Bram: “We zijn een sociale club. Nieuwe mensen gaan een potje mee pingpongen of een keer borrelen en dan is het ijs snel gebroken. Daarnaast hebben we een innovatief concept, dus ook op het gebied van de techniek spreken we mensen aan.”
Wat betekent succes dan precies? “Dat is samen met ons team iets bereiken. En dan is het resultaat niet heilig. Je kent die filosofische uitspraak vast: de weg ernaartoe is belangrijker dan de bestemming, daar geloof ik wel in. Samen gave dingen doen, daarvan leren en daarmee verder komen, dat an sich is het succes. Zo hebben we ook een mooie wand in ons bedrijfscafé waar we dit succes in beeld brengen.”
“Na die tegenslag heb ik mezelf beloofd om nooit meer samen met iemand anders een bedrijf te starten. Mijn vrouw geloofde dat toen al niet en ze kreeg gelijk.”
En waren er ook tegenslagen? Tegenslagen waren er binnen CodeSharp niet echt. Wel had Bram ook al een bedrijf voordat CodeSharp werd opgericht. Dat liep niet zoals hij het voor ogen had. Een visie die hij had werd niet gedeeld met diegene waarmee hij het bedrijf runde en dat is ook de reden geweest dat het gestopt is. “Toen heb ik mezelf beloofd om niet meer samen met iemand anders een bedrijf te starten. Mijn vrouw geloofde dat toen al niet en ze kreeg gelijk.”
Waar haal je inspiratie vandaan? “Voor een groot deel uit de samenwerking met onze mensen en andere ondernemers. Ik praat veel met de medewerkers en uit die gesprekken komen goede ideeën. Dat gebeurt in meetings, maar juist ook tijdens een potje pingpong. En ook in gesprek met ondernemers met andere ideeën haal ik vaak inspiratie.
Work-life-balance? “Natuurlijk is er een onderscheid tussen werk en privé, maar het zit erg in elkaar verweven. Zo ben ik soms een ochtend doordeweeks privé bezig en zie ik op een zaterdag iets voorbij komen wat ik meteen even uitwerk. Niet omdat dat moet, maar omdat dat dat op dat moment goed voelt om even te doen. De balans is er dus op basis van gevoel.”
Het leuke aan de Gruyter Fabriek vindt hij onder andere de diversiteit aan buren. “Als wij in een eigen kantoor zouden zitten, dan zijn we een groepje IT’ers bij elkaar. Ook prima, maar het is juist ook leuk als je met andere bedrijven met bijbehorende uiteenlopende soorten mensen onder een dak zit. Daarnaast is de Gruyter Fabriek ook gewoon een inspirerende locatie. Het is ook gewoon echt goed voor ons imago, als bijvoorbeeld klanten bij ons op bezoek komen!” Als klap op die community-vuurpijl geeft Bram aan dat het uitwisselen van diensten – “denk aan bijvoorbeeld grafisch vormgevers die ons kunnen helpen” – een fijn aspect is van een huisvesting in de Gruyter Fabriek.
“Verder is zo’n community leuk voor ondernemers, maar eigenlijk nog leuker voor de medewerkers die in dienst zijn bij die ondernemers. Het faciliteren van activiteiten en de borrels door de BIM is harstikke leuk. Het is dan ook aan ons als ondernemers om ons steentje daaraan bij te dragen.”
Wat kan beter? “Het communiceren naar de buitenwereld kan nog veel meer denk ik. En daarbij kunnen we de kruisbestuiving van de community naar de ondernemer en vice versa ook beter benutten. Dus dat de ondernemers via hun kanalen naar hun doelgroepen communiceren over de Gruyter Fabriek en dat de Gruyter Fabriek communiceert via hun media over de ondernemers.”
“Gewoon dingen doen en ontdekken waar je interesses liggen. Je hoeft niet per se de gebaande paden te volgen van de studie naar een baan en carrière.”
Wat is de gouden tip aan de nieuwe generatie creatieve ondernemers? “Gewoon dingen doen en ontdekken. Je hoeft niet per se de gebaande paden te volgen van de studie naar een baan en carrière. Tegenwoordig kun je zo een website (laten) maken en iets gaan verkopen als je wil. Als je dat idee hebt, doe dat dan en ga op je bek, of niet. Het gewoon doen is denk ik erg belangrijk om te ontdekken waar je interesse en passie ligt. Natuurlijk is een studie belangrijk voor je ontwikkeling, maar er zijn meerdere wegen naar Rome.”