Ruud Peijenburg is één van de eerste huurders binnen De Gruyter Fabriek (voorheen Bedrijvencentrum Brabant). Hij beschikt inmiddels al 30 jaar over een prachtig grote studio voor industriële en reclamefotografie. Fotografie Ruud PeijnenburgRuud: ‘Eigenlijk mocht ik geen ruimte huren in het fabrieksgebouw, omdat ik dan minimaal 300 m2 in gebruik moest nemen. Toch besloot Ed Berens, oud directeur van de BIM, eigenaar van De Gruyter Fabriek, om mij een kans te geven. In deze ruimte zit ik nu nog met veel plezier’.

De ruwe fabriek

Dertig jaar geleden vestigde jij jouw studio in De Gruyter Fabriek. Hoe was dat toen? Ruud: ‘Toen ik besloot mijn studio te vestigen in De Gruyter Fabriek zei iedereen tegen mij: “dat je in die zooi gaat zitten..” En een zooi, dat was het, maar ik keek daar anders naar, de sfeer was goed. Toentertijd huurde ik eigenlijk alleen een stuk vloer in het fabrieksgebouw, er stonden nog geen wanden en de elektra heb ik zelf aangelegd. Ik had stalen ramen, en als ik pech had klapte het glas er zelfs uit als ik het raam sloot. Ook was vroeger het volledige gebouw nog toegankelijk. Achter, voor, boven, beneden, overal kon je komen. Het was zelfs mogelijk om met een Fiat 500 door de fabriek te rijden, in de ruimte waar nu PlantLab is gevestigd.’

Centrum voor de creatieve ondernemer

In 2008 werd gestart met het plan om het ruwe “Bedrijvencentrum Brabant” om te toveren tot “De Gruyter Fabriek” van nu. Wat vond je van deze verandering? Ruud: ‘Dit vond ik goed, dingen veranderen nu eenmaal. Het inzetten van de thematisering en de marketing & pr is heel goed en slim gedaan. Eigenlijk is het vrijwel hetzelfde gebleven. Natuurlijk is er veel verbouwd en gebouwd, maar het principe is hetzelfde gebleven. Door de thematisering op creatieve ondernemers is er nu meer samenwerking binnen de fabriek dan vroeger. Ook de Kiet van Piet, het huisje aan de kade vind ik fantastisch. Heerlijk om mensen te ontmoeten. Het spontaan binnenlopen bij elkaar en een praatje maken met ‘onbekende’ Gruyterburen mag nog wel wat vaker voorkomen wat mij betreft.’

En zelfs nu, na 30 jaar, verandert de gehuurde omgeving van Ruud nog steeds! De BIM heeft onlangs samen met Ruud en zijn overbuurman, Hans Schoenmakers (Spring Design), overeenstemming bereikt om de voormalige algemene gang, die Ruud en Hans inmiddels al 30 jaar exclusief tot hun beschikking hadden, weer toe te voegen aan de algemene verkeersaders van het gebouw, zodat de volledige tweede verdieping van gebouw 5000 weer met de lift bereikbaar is.

Gefeliciteerd, al 30 jaar!

Fotografie Ruud PeijnenburgFotografie Ruud Peijnenburg al 30 jaar lang op Veemarktkade 8, en dus ook al 30 jaar lang huurder bij de BIM. Tijdens huurlustra ontvangen huurders van ons een Bimmetje, ontworpen en gemaakt door Gruyterondernemer Stichting Cor Unum. Er zijn echter ‘maar’ vijf Bimmetjes in de serie, na 25 jaar hebben wij derhalve een uitdaging. Ruud hebben wij een speciaal cadeau gegeven: een houtdruk van De Gruyter Fabriek, eveneens gemaakt door een van de Gruyterondernemers, Karin Schreppers. Wij vinden ‘m prachtig! En Ruud ook, gelukkig.

Wij wensen Ruud nog heel veel mooie jaren toe in De Gruyter Fabriek.

Wil je Ruud ook leren kennen? Tip: hij houdt van de salade bistecca uit Brasserie de Gruyterfabriek, en hij neemt in de zomer weer deel aan de bootcamp op woensdagochtend;).