Vorige week vond het Symposium omtrent het 200 jaar bestaan van De Gruyter Fabriek plaats. Ter ere van deze mijlpaal heeft N.V. BIM samen met auteurs Frans van Gaal en Niek van der Donk het boek ‘De Gruyter in de etalage’ opnieuw uitgebracht. De eerste twee exemplaren zijn tijdens het evenement officieel uitgereikt aan de burgemeester van ‘s-Hertogenbosch Jack Mikkers en staatssecretaris Raymond Knops.
In het boek is de bijzondere geschiedenis van grootgrutter De Gruyter te lezen, ooit de grootste industriële werkgever in ‘s-Hertogenbosch. Het antwoord op de vraag: ‘wat waren de eigenschappen van het bedrijf die succesfactor én valkuil konden zijn?’ is de rode draad in dit werk.
Directeur van N.V. BIM Maurice Horsten en nazaat van De Gruyter familie Maarten de Gruyter omschrijven het pand als ‘een feniks uit het as herrezen.’ Het gebouw, ooit basis van het kruideniersconcern P. de Gruyter & Zn is in 2009 gerenoveerd door de BIM en heeft een eigentijdse bestemming gekregen. De Gruyter Fabriek is nu de creatieve hotspot van Brabant en biedt huisvesting aan meer dan 180 uiteenlopende bedrijven. Het is een bijzonder complex dat de verbondenheid tussen historie en toekomst levendig verbeeldt.
Ben je nieuwsgierig geworden naar De Gruyter Fabriek en zijn rijke geschiedenis? Het boek ‘De Gruyter in de etalage’ is nu verkrijgbaar bij boekhandel Adr. Heinen.