Op vrijdagmiddag 25 mei is de aanlegsteiger aan de Industriehaven, ter hoogte van De Gruyter Fabriek officieel in gebruik genomen. Daarmee is de Gruyterfabriek, net als in de gloriejaren van de vorige eeuw, ook weer vanaf het water bereikbaar.

Wethouder Huib van Olden van de gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft vandaag samen met Jan van der Meer, plaatsvervangend voorzitter van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch en Maurice Horsten, directeur N.V. BIM als eigenaar van De Gruyter Fabriek de nieuwe aanlegsteiger aan de kade van De Gruyter Fabriek officieel in gebruik genomen. Daarmee is een stuk geschiedenis weer in ere hersteld en is het voorzieningenniveau in de stad en van De Gruyter Fabriek verder uitgebreid.

De bedrijvigheid binnen in het complex van De Gruyter Fabriek, in de vorige eeuw de grootste werkgever van de stad, is vandaag de dag weer helemaal terug. Ruim 185 ondernemers actief in de ‘creatieve sector en ontwerpende ICT’ zijn gevestigd binnen het in totaal 35.000 m² grote bedrijfsverzamelgebouw, 20.000 m² van de oorspronkelijke fabriek is in eigendom is bij Plantlab.

Op de kade staan twee markante kleine gebouwen, het voormalige Gashuisje en het Volthuisje. Beide gebouwen hebben ook een monumentale status en zijn onlangs gerenoveerd. Tussen deze kadehuisjes in is deze maand, met dank aan de gemeente ’s-Hertogenbosch die de realisatie grotendeels mogelijk heeft gemaakt, een prachtige aanlegsteiger gerealiseerd, ontworpen door Martien van Osch, bureau OSLO.

De herbestemming van de monumentale fabriek, vanaf 2008 weer omgedoopt tot De Gruyter Fabriek, trekt veel (inter)nationale belangstelling. Voor de ontvangst en rondleiding van geïnteresseerden heeft de N.V. BIM al sinds jaren een partner gevonden in de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Vanaf heden kunnen deze rondleidingen gecombineerd worden met een vaartocht vanaf Bolwerk Sint Jan (Sint-Janssingel Den Bosch), twee prachtige monumentale bezienswaardigheden die de geschiedenis van de stad vertellen gecombineerd. Groepsrondeleidingen door De Gruyter Fabriek met een vaar-arrangement zijn te boeken via de reserveringslijn van Kring Vrienden: T 0900-20 20 178.

Het betreft een openbare aanlegsteiger waar iedereen mag aanmeren, zolang er altijd maar plaats overblijft voor één van de boten van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch om aan te meren. Aanleggen is niet toegestaan.